Activiteiten in de zomervakantie!

Activiteiten in de zomervakantie!

In de zomervakantie bieden wij gratis sportactiviteiten uit voor de jonge jeugd in Amsterdam.

Bekijk snel de website, zodat alle kinderen gebruik kunnen maken van dit gratis sportaanbod!

Sterrenmakers

MIDZOMERMOKUM

Flyer Amsterdam Zomer MZM copy copy

 

 

Zingen voor Oekraïne

Zingen voor Oekraïne

Op 16 maart werd op verschillende basisscholen in het land een lied voor kinderen in Oekraïne gezongen. Ook wij deden mee!

Nieuw thema bij de kleuters

Nieuw thema bij de kleuters "vervoer/verkeer"

Een update over het thema waar we mee bezig zijn, de boeken die we lezen én leuke ideeen om thuis mee aan de slag te gaan! 

Architect is gekozen!

Architect is gekozen!

Voorjaar 2023 start de bouw van ons nieuwe gebouw. Augustus 2024 moeten we ons nieuwe schoolgebouw kunnen betrekken aan het Johan van Hasseltkanaal. Een prachtige plek aan het water! Het Johan van Hasseltkanaal is een nooit voltooid en later gedeeltelijk gedempt kanaal in Amsterdam-Noord. Het is vernoemd naar Johan van Hasselt een civiel ingenieur die van 1900 tot 1907 directeur was van de gemeentelijke Dienst der Publieke Werken. Hij was degene die het plan voor het verbindingskanaal was gekomen, als onderdeel van een groter plan voor de inrichting van Amsterdam-Noord.

De architect die we hebben gekozen is: Bureau Bos. https://www.bureaubos.nl/projecten/    

Dit is een klein stukje van het moodboard van Bureau Bos, hier kunnen geen rechten aan ontleend worden hoor, want we gaan eigenlijk van scratch af aan weer tekenen maar toch een heel klein beetje een idee. 

 

thumbnail IMG 1122

 

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Vanaf 1 februari 2022 vindt het Chinese nieuwjaar plaats, een feest dat vijftien dagen lang wordt gevierd. Tijdens het feest wordt er een eerbetoon gebracht aan de familie – de levenden en de doden – en aan de rijke tradities van het verleden. Honderden miljoenen Chinezen reizen tijdens deze dagen dan ook naar hun familie.

In plaats van maanden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar. Elk jaar is gerelateerd aan een dierenteken volgens een 12-jarig cyclus. De twaalf dieren zijn in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. 2022 Is het jaar van de tijger. 

In China staat de Tijger bekend als 'de koning van alle beesten'. Het sterrenbeeld staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Mensen die zijn geboren in het Jaar van de Tijger zitten vol moed en kracht en hebben de persoonlijkheidskenmerken van het dier. Ook zijn Tijgers ambitieus, avontuurlijk en kunnen ze onafhankelijk handelen, terwijl ze tegelijkertijd heel voorzichtig kunnen zijn. 

In groep 3b hebben de kinderen op 1 februari het Chinese Nieuwjaar gevierd samen met hun Juf Cherelle Tjon. De kinderen van groep 3b maakten Chinese lampionnen. Het is een traditie dat er op deze dag rode lampionnen aan de deuren worden gehangen om het nieuwe jaar te verwelkomen.

thumbnail 20220203 142018   thumbnail 20220202 100851

 

Beestenboel

Beestenboel

Op DKC De IJsbreker hebben wij ook dieren; natuurlijk onze schoolkonijnen - in de tuin van de school - geheten Simba en Snuffie, in sommige klassen vissen en in 1 klas wandelende takken. 

Juf Henrike (groep 1/2B) vertelt over haar wandelende takken: "de wandelende takken zijn nu ongeveer sinds 9 maanden aanwezig in onze klas. Het zijn er inmiddels nog 10 en wij hadden er eerst 14. De wandelende takken waren al aanwezig op school in een andere klas en aangezien ze niet veel verzorging nodig hebben leek het mij leuk om de takken ook in onze klas te hebben. De verzorging is voornamelijk de taak van de leerkracht. Soms helpt een kind met de takken uit het terrarium te pakken of de kaal gegeten takken weg te gooien. Dit is echter niet altijd nodig. Een aantal keer heeft een kind uit de klas klimopbladeren meegenomen, maar ze hebben echt vaak en veel nieuwe bladeren nodig dus mijn duo-collega of ik doen dit toch meestal zelf. In de vakanties hebben de takken bij een kind thuis gelogeerd. Ze zijn toen ze kleiner waren zelfs in de auto mee geweest naar een vakantiehuisje in zeeland. Er zijn veel momenten waarop wij met de klas plezier hebben (gehad) van de wandelende takken. Zo zijn er een aantal keer een paar ontsnapt en zat er ineens één op mijn trui. Ik bleef hier niet zo rustig onder, dus dat was lachen voor de kinderen. Tijdens verjaardagsfeestjes zeggen we ook altijd een keer zachtjes hoera voor de wandelende takken dus zij horen er inmiddels echt bij! Het is positief voor het groepsgevoel en de kinderen die de takken mogen verzorgen zijn hier altijd erg blij mee". 
 
20220111 135239   wandelende takken     20211217 100833
 
In groep 6a hebben wij een goudvis in de klas, met de naam Flippie. Deze goudvis was vorig jaar, door nu groep 7a, als verjaardagscadeau aan mij gegeven. Groep 6a is momenteel de trotse verzorger. Twee maatjes hebben als taakje om de goudvis eten te geven en het aquarium schoon te maken. Om de zoveel weken wisselen deze maatjes en kunnen andere kinderen voor de goudvis zorgen. Leerlingen uit groep 7 (zij hebben ook een goudvis) zijn bij ons in de klas langsgekomen om te laten zien hoe het aquarium schoongemaakt moest worden. In de vakanties gaat de goudvis naar de peutergroepen op onze school. Dan lopen we een paar trappen naar beneden met het aquarium en geven we het een plekje op een peutergroep. De kinderen vinden het leuk om 's ochtends goedemorgen tegen de vis te zeggen en de kinderen geven aan het erg gezellig te vinden met de vis in de klas. Soms lopen ze even naar het aquarium toe om te zwaaien naar de vis. Groetjes Juf Kiki groep 6a. 
 
vis    vis2
 
Hallo ik ben meester Dennis en wij hebben sinds een paar maanden 2 vissen in de klas. De kinderen verdienden een beloning omdat zij erg goed gewerkt hadden de eerste maanden. Zelf kwamen zij met het idee van een dier in de klas, dit leek mij een mooi plan. Samen hebben we onderzocht welk dier geschikt is om ook daadwerkelijk in een klas te leven. Hierbij hebben de kinderen op internet gezocht en hebben we zelfs de lokale dierenspeciaalzaak gebeld. We kwamen tot de conclusie dat een vis toch echt het meest geschikt is. Het werden er zelfs twee. Alle kinderen hebben bij ons een huishoudelijk taakje in de klas. Een van de taken is het verzorgen van de vis. Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid bij drie kinderen. Tja en waar blijven de vissen in de vakantie? 
De enige echte vakantie die we hebben gehad was de kerstvakantie. We hebben een speciaal 'vakantieblokje' in de vissenkom gelegd waarvan de vissen lang genoeg konden eten. De eerste maandag na de vakantie moest de kom wel goed schoongemaakt worden... dus voor de zomervakantie moeten we nog een oplossing zoeken, misschien ook bij de peuters net als Flippie van groep 6a! En wat brengt de aanwezigheid van deze vissen de leerlingen? De kinderen voelden zich betrokken bij het kiesproces. Ook de verzorging nemen ze erg serieus. Even naar de vissen staren werkt daarnaast soms voor een welkome afwisseling van het werken. Ik zie regelmatig iemand wegdromen bij de kom. Groetjes meester Dennis.
 
vis3   vis4  vis5
 
Onze huiskonijnen Simba en Snuffie. Simba en Snuffie zijn half augustus 2019 geboren en als babytjes (lampreitjes) van 8 weken bij Juf Leonie terecht gekomen. Juf Leonie wilde al heel lang schoolkonijnen en eindelijk was het zo ver. Simba en Snuffie waren in het begin door de weeks op school en in het weekend bij Juf Leonie thuis. Toen meester Herman een buitenhok had getimmerd en een ren van 4m2 konden ze altijd op school blijven. De konijnen mogen door de kinderen van de groepen 6,7 en 8 verzorgd worden en ze mogen altijd op visite in de klas. Inmiddels zijn het grote konijnen geworden die heerlijk buiten vertoeven en in de kerstvakantie en zomervakantie door Juf Riwka mee naar huis worden genomen waar ze inmiddels ook kind aan huis zijn. Juf Leonie heeft ook altijd zelf konijnen thuis en bij elkaar doen lukt nog niet helemaal. Juf Leonie heeft nu 2 kleine hangoor- knuffelkonijnen (Siep en Mies), deze zijn nu 3 maanden oud en binnenkort komen deze konijnen ook naar school en kunnen dan heerlijk door de kinderen geknuffeld worden. De kinderen zijn dol op de konijnen. De konijnen worden zelfs soms voorgelezen en kinderen komen echt tot rust als ze even naar de konijnen kunnen kijken of ze even aaien of op schoot nemen. Juf Leonie zou het liefst ook nog kippen (of geitjes) willen en een school-hond maar of dat er ooit van komt? Misschien in ons nieuwe schoolgebouw dat over 2,5 jaar klaar moet zijn ;-).
 
ss    ss1   ss21   ss3
 
 
 
 
 
 
 
Techniekochtend

Techniekochtend

Vrijdag 5 november hadden we weer een techniekochtend op de IJsbreker! Bijna alle groepen zijn lekker aan de slag gegaan. Een zo hoog mogelijke toren maken van kapla, van kosteloos materiaal een knikkerbaan bouwen of zelfs met de beebots aan de slag. De ochtend was zeer geslaagd!

Mozaïekles kids

Mozaïekles kids

Kids Mozaïek ala Gaudi – 3 lessen

Maak in 3 lessen een eigen mozaïekkunstwerk! Je leert met alle gereedschappen omgaan, een mooi ontwerp leggen, vormpjes knippen, en op de laatste les voeg je het helemaal zelf af in een mooie kleur. Je kunt kiezen uit meerdere voorwerpen en krijgt na afloop een echt tegelmozaïek diploma.

Data:

groep 3-4-5: maandag 8,15, 23 november

groep 6-7-8: dinsdag 9,16, 24 november

Tijden: 16-17:30

Prijs: 60 euro (incl materialen, drinken en iets lekkers )

 

Kids Mozaïek met Glinsterglas – 3 lessen

Dit is de vervolg cursus op de tegelmozaïek cursus, maar kan ook los geboekt worden.

Maak in 3 lessen je eigen prachtige glasmozaïek, leer met de gereedschappen omgaan en de laatste les voeg je het kunstwerk mooi af. Je kunt kiezen uit meerdere voorwerpen en je krijgt na afloop een echt glasmozaiek diploma.

Data:

groep 3-4-5: maandag 10, 17, 24 januari

groep 6-7-8: dinsdag 11,17,24 januari

Tijden: 16-17:30

Prijs: 60 euro (incl materialen, drinken en iets lekkers)

 

Kids 3D Mozaïek – 4 lessen

Dit is een gevorderden cursus die alleen geboekt kan worden als tenminste 1 van de vorige cursussen gedaan hebt. Je maakt de eerste les je eigen beeld van speciaal cementklei dat ook buiten kan. Op les 2 en 3 ga je je beeld mozaieken met glas en tegelmozaïek. De laatste les voegen we je werkstuk af en krijg je een 3D diploma.

Data:

groep 6-7-8: dinsdag 8, 15 en 22 maart 2022

Tijden: 16-17:30

Prijs: 85 euro (incl materialen, drinken en iets lekkers)

Meer info en boeken: mandalaydesign.com/product/kinder-atelier/ Of app/bel met Lilian: 0652094425

De Praktische Talentenklas

De Praktische Talentenklas

Vandaag hebben we in de Praktische talentenklas gewerkt aan de tentoonstelling over jagers en verzamelaars. Vorige week zijn rotstekeningen en oerwoudcollages gemaakt. Vandaag gingen de kinderen jagers maken van installatiedraad (cq. elektradraad/metaaldraad). 
We hebben eerst zelf verschillende houdingen uitgebeeld waaraan iedereen echt goed kon zien dat er gejaagd werd: er zijn vissen gevangen, bessen geplukt, speren geworpen, vogels uit de lucht geschoten met pijl en boog en nog veel meer dat gedaan werd in die tijd (tot +/- 10.000 jaar geleden.
De kinderen hebben een pop gemaakt, kozen gaandeweg een houding en zijn deze gaan maken. Met een fantastisch resultaat! 
 
thumbnail 4b8806f2 041d 4099 ab88 a0b868327238
 
7bdf45b1 4a29 49e5 bb9b af0c73e9e870
 
thumbnail 6fc39355 3a05 471d 8732 4ee9fe8b683c 1
 
 
Bericht van onze OKA

Bericht van onze OKA

Beste ouders,

Hierbij vindt u een linkje met informatie over de KIES (training). KIES biedt Kinderen In Een Scheiding de kans om in een veilige omgeving te vertellen over wat zij meemaken nu hun ouders uit elkaar zijn. KIES helpt kinderen om te leren kiezen voor henzelf, de scheiding is hen immers overkomen. KIES geeft kinderen een eigen ruimte en plek om in een veilige omgeving samen met andere kinderen stil te staan bij alles wat de scheiding met zich heeft meegebracht en wat ze misschien nog steeds meemaken. KIES is geen therapie, het is coaching van kinderen. Het maakt een kind sterker. Vaak hebben kinderen vragen, zorgen en wensen. Zie verder de informatie in de brief. 

stukje_nieuwsbrief_KIES_2021_ijsbreker.pdf 

Groetjes van

Erina Veenboer

ouder-en kindadviseur
Ouder- en Kindteam Oud-Noord
e.veenboer@oktamsterdam.nl
0640151937
Werkdagen: ma, di en donderdag
http://www.oktamsterdam.nl/
Ouder- en Kindteams Amsterdam

Gezonde traktatie ideeën

Gezonde traktatie ideeën

Wij zijn Lévina en Elora en wij zijn studenten van de Hogeschool Van Amsterdam en studeren Voeding en Diëtetiek.

Thuiswerkkaarten

Thuiswerkkaarten

Het komt in deze "roerige" tijden wel eens voor dat we geen invaller kunnen vinden om een zieke leerkracht te vervangen. Daarom hebben wij voor elke groep kwaliteitskaarten ontwikkeld voor het thuisonderwijs. Mocht het dus voorkomen dat een klas een dagje thuis moet werken/blijven, dan heeft u deze kaarten altijd achter de hand.

Leest u hem even aandachtig door en bij vragen kunt u altijd even de groepsleerkracht van uw kind contacten. Er staan voorbeeld-dagindelingen op, dat wil niet zeggen dat u zich daar strikt aan moet houden, het zijn maar voorbeelden. Ook op de kaart van groep 1-2 staan veel suggesties en mogelijkheden die u thuis zou kunnen doen. Ook daar geldt weer, u hoeft niet alles te doen natuurlijk, maar u kunt er wel iets uit kiezen. 

De kinderen in de groepen 3 t/m 8 krijgen altijd precies te horen wat ze thuis moeten maken, dit zijn slechts hulpkaarten hierbij en alvast voor u ter voorbereiding, mocht het een keer vóórkomen dat een klas een dag (of meerdere dagen) thuiswerkt. 

Kwaliteitskaart groep 1 en 2

Kwaliteitskaart groep 3

Kwaliteitskaart groep 4 tot en met 8

De Weektaak plannen in groep 3

De Weektaak plannen in groep 3

Het plannen van de weektaak. Bij ons op school gebeurt dat elke maandagochtend. Ook in groep 3 kunnen ze dat al super goed. Ik was even op bezoek vanochtend in groep 3 en zag daar allemaal kanjers aan het werk. Er staan zelfs periodetaken en doelenkast-taken op de week-taak. Toppers zijn het ;-)

Groetjes Juf Leonie.   

thumbnail IMG 6528b  thumbnail IMG 6529a

thumbnail IMG 6508  thumbnail IMG 6510

thumbnail IMG 6513a  thumbnail IMG 6515

                                                 thumbnail IMG 6517

PTK in uitvoering

PTK in uitvoering

Nu ook voor uw speciale wensen in de klas. De kinderen uit de Praktische Talenten Klas van De IJsbreker werken al enige tijd aan een blokkendoos aangevraagd door een onderbouw collega.
Zo vierden wij Kerst

Zo vierden wij Kerst

Benieuwd naar de sfeer op onze school, naar hoe wij feestdagen vieren? Bekijk deze impressie van onze kerstviering!

Kerstmusical

Kerstwensen

Kerstmusical op school

Kerstmusical IJsbreker 2019 from saskia@ziggo.nl on Vimeo.

Viering 10 jaar De IJsbreker

Viering 10 jaar De IJsbreker

Het 10-jarig jubileum van onze school hebben we groots gevierd. Er werd een schitterend kunstwerk onthuld en alle klassen hadden spandoeken gemaakt.

Zowel het kunstwerk als de mozaïekstoeltjes op het schoolplein zijn gemaakt door onze leerlingen. Voor de zomer zijn de ideeën aangeleverd in de vorm van een tekening en vervolgens gingen de kinderen als echte kunstenaars aan de slag met het breken van tegels, snijden en het in patronen leggen van de stukjes. Het resultaat zie je hier.