Op DKC De IJsbreker hebben wij ook dieren; natuurlijk onze schoolkonijnen - in de tuin van de school - geheten Simba en Snuffie, in sommige klassen vissen en in 1 klas wandelende takken. 

Juf Henrike (groep 1/2B) vertelt over haar wandelende takken: "de wandelende takken zijn nu ongeveer sinds 9 maanden aanwezig in onze klas. Het zijn er inmiddels nog 10 en wij hadden er eerst 14. De wandelende takken waren al aanwezig op school in een andere klas en aangezien ze niet veel verzorging nodig hebben leek het mij leuk om de takken ook in onze klas te hebben. De verzorging is voornamelijk de taak van de leerkracht. Soms helpt een kind met de takken uit het terrarium te pakken of de kaal gegeten takken weg te gooien. Dit is echter niet altijd nodig. Een aantal keer heeft een kind uit de klas klimopbladeren meegenomen, maar ze hebben echt vaak en veel nieuwe bladeren nodig dus mijn duo-collega of ik doen dit toch meestal zelf. In de vakanties hebben de takken bij een kind thuis gelogeerd. Ze zijn toen ze kleiner waren zelfs in de auto mee geweest naar een vakantiehuisje in zeeland. Er zijn veel momenten waarop wij met de klas plezier hebben (gehad) van de wandelende takken. Zo zijn er een aantal keer een paar ontsnapt en zat er ineens één op mijn trui. Ik bleef hier niet zo rustig onder, dus dat was lachen voor de kinderen. Tijdens verjaardagsfeestjes zeggen we ook altijd een keer zachtjes hoera voor de wandelende takken dus zij horen er inmiddels echt bij! Het is positief voor het groepsgevoel en de kinderen die de takken mogen verzorgen zijn hier altijd erg blij mee". 
 
20220111 135239   wandelende takken     20211217 100833
 
In groep 6a hebben wij een goudvis in de klas, met de naam Flippie. Deze goudvis was vorig jaar, door nu groep 7a, als verjaardagscadeau aan mij gegeven. Groep 6a is momenteel de trotse verzorger. Twee maatjes hebben als taakje om de goudvis eten te geven en het aquarium schoon te maken. Om de zoveel weken wisselen deze maatjes en kunnen andere kinderen voor de goudvis zorgen. Leerlingen uit groep 7 (zij hebben ook een goudvis) zijn bij ons in de klas langsgekomen om te laten zien hoe het aquarium schoongemaakt moest worden. In de vakanties gaat de goudvis naar de peutergroepen op onze school. Dan lopen we een paar trappen naar beneden met het aquarium en geven we het een plekje op een peutergroep. De kinderen vinden het leuk om 's ochtends goedemorgen tegen de vis te zeggen en de kinderen geven aan het erg gezellig te vinden met de vis in de klas. Soms lopen ze even naar het aquarium toe om te zwaaien naar de vis. Groetjes Juf Kiki groep 6a. 
 
vis    vis2
 
Hallo ik ben meester Dennis en wij hebben sinds een paar maanden 2 vissen in de klas. De kinderen verdienden een beloning omdat zij erg goed gewerkt hadden de eerste maanden. Zelf kwamen zij met het idee van een dier in de klas, dit leek mij een mooi plan. Samen hebben we onderzocht welk dier geschikt is om ook daadwerkelijk in een klas te leven. Hierbij hebben de kinderen op internet gezocht en hebben we zelfs de lokale dierenspeciaalzaak gebeld. We kwamen tot de conclusie dat een vis toch echt het meest geschikt is. Het werden er zelfs twee. Alle kinderen hebben bij ons een huishoudelijk taakje in de klas. Een van de taken is het verzorgen van de vis. Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid bij drie kinderen. Tja en waar blijven de vissen in de vakantie? 
De enige echte vakantie die we hebben gehad was de kerstvakantie. We hebben een speciaal 'vakantieblokje' in de vissenkom gelegd waarvan de vissen lang genoeg konden eten. De eerste maandag na de vakantie moest de kom wel goed schoongemaakt worden... dus voor de zomervakantie moeten we nog een oplossing zoeken, misschien ook bij de peuters net als Flippie van groep 6a! En wat brengt de aanwezigheid van deze vissen de leerlingen? De kinderen voelden zich betrokken bij het kiesproces. Ook de verzorging nemen ze erg serieus. Even naar de vissen staren werkt daarnaast soms voor een welkome afwisseling van het werken. Ik zie regelmatig iemand wegdromen bij de kom. Groetjes meester Dennis.
 
vis3   vis4  vis5
 
Onze huiskonijnen Simba en Snuffie. Simba en Snuffie zijn half augustus 2019 geboren en als babytjes (lampreitjes) van 8 weken bij Juf Leonie terecht gekomen. Juf Leonie wilde al heel lang schoolkonijnen en eindelijk was het zo ver. Simba en Snuffie waren in het begin door de weeks op school en in het weekend bij Juf Leonie thuis. Toen meester Herman een buitenhok had getimmerd en een ren van 4m2 konden ze altijd op school blijven. De konijnen mogen door de kinderen van de groepen 6,7 en 8 verzorgd worden en ze mogen altijd op visite in de klas. Inmiddels zijn het grote konijnen geworden die heerlijk buiten vertoeven en in de kerstvakantie en zomervakantie door Juf Riwka mee naar huis worden genomen waar ze inmiddels ook kind aan huis zijn. Juf Leonie heeft ook altijd zelf konijnen thuis en bij elkaar doen lukt nog niet helemaal. Juf Leonie heeft nu 2 kleine hangoor- knuffelkonijnen (Siep en Mies), deze zijn nu 3 maanden oud en binnenkort komen deze konijnen ook naar school en kunnen dan heerlijk door de kinderen geknuffeld worden. De kinderen zijn dol op de konijnen. De konijnen worden zelfs soms voorgelezen en kinderen komen echt tot rust als ze even naar de konijnen kunnen kijken of ze even aaien of op schoot nemen. Juf Leonie zou het liefst ook nog kippen (of geitjes) willen en een school-hond maar of dat er ooit van komt? Misschien in ons nieuwe schoolgebouw dat over 2,5 jaar klaar moet zijn ;-).
 
ss    ss1   ss21   ss3