Nu ook voor uw speciale wensen in de klas. De kinderen uit de Praktische Talenten Klas van De IJsbreker werken al enige tijd aan een blokkendoos aangevraagd door een onderbouw collega.
Een Zwitserse pedagoog, schrijver en politicus schreef eens: Het onderwijs moet zoveel mogelijk van binnen naar buiten gaan, en de leerstof moet niet van buiten naar binnen worden ingepompt. Anders gezegd; hij vond dat kinderen niet alleen moesten leren door woorden op papier, maar vooral door gewoon te dóen. In plaats van kinderen de antwoorden uit het hoofd te laten leren, moesten ze zelf op zoek naar de juiste conclusies, op hun eigen manier. Van deze revolutionaire en individualistische ideeën zien we de invloed in het hedendaagse leven nog altijd terug. Zeker op bs De IJsbreker!!
Johann Heinrich Pestalozzi, 1746-1827
 
De opdrachten van de beide PTK-meesters, zijn gebaseerd op praktische doelen, de theorie vertaald naar de praktijk! Dat is het vertrekpunt. We remmen de kinderen verder niet in het proces wat daarna ontstaat. Zo wil Kiki na het zelf maken van papier, zelf verf maken, we onderzoeken dit en voeren het uit.
Damien maakt tijdens het boetseren van een schaaltje, zelf een draaischrijf, dat lijkt hem handig!
Johann Heinrich zou trots zijn geweest.
 
 
Dan is het woensdagochtend 18 november, 08.20 uur. Meester Cees neemt zijn laatste slok koffie en is onderweg naar de werkplaats. Hij wordt aan zijn jas getrokken door Danielle, één van onze onderbouw collega’s. We krijgen een speciaal verzoek:
‘Zouden de kinderen van de PTK voor groep 1/2c een open haard willen maken, om onze schoenen rondom te zetten? We maken zelf een bouwtekening, die komen we zo brengen.’
Cees en ik zijn direct enthousiast, maar wij hoeven hem straks niet te maken. Zijn de PTK-ers hier ook voor te porren?
 
Russel, Roan, Faisal en Anton zijn na het horen van de vraag onmiddellijk enthousiast en zijn bereid om hun eigen opdracht tot volgende week uit te stellen. Ze gaan met de ontwerpen van de kinderen uit groep 1/2C aan het werk.
 
In één ochtend staat er een prachtige robuuste haard die meteen even bezorgd wordt in de klas.
Opdrachtgevertjes (de kleuters) hadden nog wat aanvullende wensen ??wij van de PTK zijn de beroerdste niet. Volgende week wordt dit opgepakt! Groetjes Meester Klaas?

PTK in uitvoering