Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken in februari een doorstroomtoets. Dit is de vervanger van de Cito eindtoets. Met de aanvullende gegevens van de doorstroomtoets wordt een definitief schooladvies bepaald voor het Voortgezet Onderwijs. De leerlingen moeten zich dan eind maart aanmelden voor de middelbare school; iedereen meldt zich in 1 bepaalde week aan. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Doordat er nu 1 aanmeldweek is, zijn de stappen van het schooladvies en de toets als volgt: 

- Leerlingen maken de doorstroomtoets begin februari 2025.
- Uiterlijk 15 maart 2025 ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
- Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart 2025 van hun school het definitieve  schooladvies.
- Tussen 25 maart en 31 maart 2025 melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school. Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of kiezen voor een tussenvoorziening kunnen zich al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden.

Krijgt de leerling een hoger toets advies dan het voorlopig schooladvies? Dan geeft de school een hoger definitief schooladvies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. Dit gebeurt altijd in overleg met ouders.
Een lage score op de Doorstroomtoets heeft geen gevolgen voor toelating voortgezet onderwijs.

Het basisschooladvies wordt aangevuld door een vaste set van gegevens uit het leerlingvolgsysteem. Scholen voor voortgezet onderwijs nemen geen toelatingstoetsen of –examens af bij de leerlingen, die zich aanmelden voor het eerste jaar. De basisschool school zorgt dat er voldoende gegevens zijn, om het weloverwogen advies te ondersteunen.