Sinds 2019 zijn we gestart met de Praktische Talentenklas in onze zeecontainer in de tuin. Ook wel de werkplaats genoemd. Elke vrijdagochtend van 0830-1230 uur gaan kinderen hier onder begeleiding van meester Klaas en meester Hein aan de slag. Waarom de De Praktische talenten klas op DKC de IJsbreker?

Je leert op veel manieren. Dat is alleen maar mooi. 

Zo was er eens een professor die zijn fietslamp probeerde te repareren, ten einde raad toch maar naar een fietsenmaker. Jaren gestudeerd, maar een fietslamp maken lukte hem niet. De fietsenmaker bood uitkomst, met één druk floepte de dynamo tegen de band van de fiets en met een draai aan het wiel gaf de lamp licht. De professor kon zijn ogen niet geloven.  

Op DKC de IJsbreker leren we ook op verschillende manieren. In de Pt-klas ligt de nadruk op doen, bedenken, ontwikkelen en uitvoeren. Leren in de praktijk door een opdracht in onze werkplaats uit te voeren. Deze werkplaats staat in de tuin en is volledig ingericht met werkbanken en voldoende bruikbare gereedschappen.  

Verder bezoeken we jaarlijks natuurwerkplaatsen, natuurgebieden en bedrijven in de buurt van de schoolomgeving, waar we die ochtend dan aan het werk zijn.  

Doelen die in de klas worden aangeboden gieten wij in praktische opdrachten waarbij de kinderen vaak iets moeten bedenken, berekenen, onderzoeken en daarna moeten maken.  

Komend schooljaar vormen Meester Hein & Meester Klaas het docententeam van de Pt-klas, waarbij we mogelijk ook gaan samenwerken met Meester Cees. Met de kinderen gaan we binnen thema’s op onderzoek uit en dat is elke les weer samen genieten.  

Presentatie PTK 2022